Cozonacul este fara indoiala unul din simbolurile culinare traditionale ale Craciunului romanesc. Fiecare regiune istorica a tarii are reteta proprie de cozonac, ca sa nu mai socotim ca si aproape fiecare casa prepara cozonacul in felul propriu. Aceasta reteta este reteta mamei mele, pe care eu am transformat-o putin, in sensul ca i-am copt in forme mici si i-am insiropat la sfarsit. Daca nu doriti sa-i insiropati, nu-i nici o problema, vor fi la fel de gustosi si pufosi.

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 4 bucati

Pentru cozonac

  • 600 g faina alba
  • 5 galbenusuri
  • 200 g unt topit
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri drojdie uscata instant
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 0.5 fiola esenta de rom
  • 1 varf de cutit de sare

Pentru umplutura

  • 600 g nuca macinata
  • 300 g zahar
  • 200-400 ml lapte,depinde cat de uscata este nuca
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de rom dupa gust
  • 1 galbenus

Pentru sirop

  • 1 cana zahar
  • 1 cana apa
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 0.5 fiola esenta de rom
 

Cozonac insiropat Mod de preparare

  1. 1. Amestecati faina cernuta in prealabil cu drojdia uscata instant, faceti o groapa in mijlocul fainii in care puneti galbenusurile si incepeti sa le incorporati in faina, adaugand treptat untul topit si racit alternative cu laptele caldut. Framantati pana obtineti un aluat elastic, dar care se intinde usor. Puneti aluatul la dospit, acoperit cu un servet, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.

 

2. Intretimp pregatiti umplutura, amestecand nuca macinata cu zaharul si laptele si fierband-o la foc mic pana rezulta o pasta mai groasa,ca o smantana groasa, dar care se intinde usor.Cantitatea de lapte adaugata este in functie de cat de uscata este nuca, asa ca adaugati laptele treptat.Dupa ce luati amestecul de pe foc, lasati 5 minute sa se racoreasca si adaugati coaja de lamaie, zaharul vanilat, esenta de rom si galbenusul de ou.

3.Impartiti aluatul dospit in 12 parti egale. Intindeti cate doua parti o data in forma dreptunghiulara de lungime putin mai mare decat tavitele pe care le aveti.Ungeti fiecare dreptunghi cu umplutura, rulati, apoi faceti o crestatura in lungul ruloului obtinut cu un cutit bine ascutit.Prindeti cele 2 rulouri la un capat, apoi impletiti-le, in asa fel incat crestatura sa ramana tot timpul in sus.Asezati cozonacelul obtinut in tava unsa cu unt sau ulei, apoi lasati la dospit inca 30 de minute.Procedati la fel si cu restul cozonaceilor, dar impletiti doar cate tavite aveti disponibile, restul urmand a fi formati dupa ce se coace prima transa.

4.Ungeti cozonaceii cu ou batut si coaceti in cuptorul preincalzit la 210 * timp de 15 minute dupa care reducem focul la 180*C, pana se rumenesc frumos.

5.Intretimp fierbem siropul din cana de zahar si cana de apa, pana ce se leaga.Dupa ce inchidem focul adaugam zaharul vanilat, amestecam pana se topeste si lasam siropul la racit, apoi adaugam esenta de rom.
6.Asezati toti cozonaceii obtinuti intr-o tava, turnati siropul peste ei si ii lasati acolo pana absorb tot siropul.

Pofta buna !
     

Note aditionale reteta

Cozonacii acestia sunt facuti in forme mici de 16-18 cm lungime. Dar se pot face in forme obisnuite de cozonac, caz in care ies 3 bucati. In acest din urma caz, la pasul 3, se imparte aluatul in 6 parti, ce se impletesc tot doua cate doua. In rest se procedeaza la fel. Cozonacii facuti in forme mici, pot fi oferiti invitatilor, drept cadou de Craciun.