În fiecare an de Sărbătoare Învierii Domnului pregătesc pasca tradiţională cu brânză dulce şi stafide. Recunosc, nu este un preparat specific zonei de sud în care am copilărit şi de aceea indiferent cât de grozavă îmi iese, am constatat că niciodată nu se consumă toată. Cum fata mea iubeşte prăjiturile cu foarte multă ciocolată, iar de la pască nu mănâncă decât partea cu brânza, m-am gândit la o pască „mai altfel”, cu cremă de brânăză şi multă ciocolată. O pască mai atipică, rapidă, fără frământare, fără muncă multă, fără emoţii mari (oare creşte şi iese frumoasă?), aromată, cu multe stafide, ciocolatoasă şi cremoasă deopotrivă. Aşa cum bănuiam această pască rapidă cu ciocolată s-a consumat imediat, fără măcar să avem răbdare să o lasăm să se răcească bine...aşa că...pentru Paştele care vine, cu siguranţă voi repeta această reţetă.

Da, ştiu, este departe de pasca adevărată, pentru că „fără împletitură nu este pască, pentru că acesta este semnul crucii lui Isus Hristos”, dar...ţinând cont că în ultimii ani au apărut o mulţime foarte diversificată de reţete rapide, pentru persoanele moderne, ocupate şi dornice mereu şi de „altceva” în afara tradiţionalului, cred că această reţetă poate fi binevenită...

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 15 portii

Aluat pască

  • 3 ouă
  • 220 gr. făină
  • 200 gr. zahăr
  • 150 gr. unt
  • 40 gr. cacao
  • 300 gr. ciocolată negră
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • ¾ linguriţă praf de copt
  • ¾ linguriţă sare
  • zahăr pudră pentru decor (opţional)

Crema de brânză

  • 300 gr. brânză dulce de vaci
  • 200 gr. cremă de brânză Philadelphia
  • 3 ouă
  • 150 gr. zahăr
  • 3 linguri smântână
  • 2 linguri de făină
  • 50 gr. unt
  • 50-100 gr. stafide albe
  • 3 linguriţe esenţă de rom
  • 1 plic zahăr vanilinat
 

Pască rapidă cu ciocolată Mod de preparare

Aluatul pentru blat:
- Într-un vas se pune ciocolata, untul, zahărul şi zahărul vanilinat, care se vor topi la baie de abur („bain-marie”), amestecând pentru omogenizare. Când toate s-au topit şi a rezultat un sos cremos de ciocolată se dă vasul la o parte de pe foc şi se lasă să se răcească la temperatura camerei.
- Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt, cacaoa şi sarea.
- Peste crema de ciocolată răcită se adaugă pe rând cele trei ouă amestecând cu un tel sau mixer pentru omogenizare.
- Când cele trei ouă sunt incorporate se adaugă melanjul de făină, amestecând bine cu mixerul/telul până rezultă un aluat omogen, consistent (nu curge).

Crema de brânză:
- Mai întâi, înainte să ne apucăm de pregătit aluatul pentru blat, într-un bol, se pun stafidele cu apă (atât cât să le acopere) peste care turnăm esenţa de rom și le lăsăm să se hidrateze până terminăm de pregătit aluatul.
- Brânza dulce se pune într-o sită pentru a se scurge bine de zer.

- Peste brânza scursă se adaugă crema de brânză Philadelphia, ouăle, zahărul, zahărul vanilat, smântâna, făina şi untul moale la temperatura camerei, după care se amestecă până când crema de brânză este omogenă.
- Peste crema de brânză se adaugă stafidele scurse bine (eventual se tamponează cu un șervețel de hârtie) și se incorporează în aceasta.
ASAMBLARE:
- Se încinge cuptorul la 180°C şi se pregăteşte o tavă rotundă (de preferat una cu fund detaşabil) cu diametrul de 22 cm, care se va tapeta fie cu hârtie de copt, fie clasic cu unt/ulei şi făină.

- Se toarnă în tava de copt aluatul de blat, peste care se adaugă crema de brânză, după care, cu ajutorul unei furculiţe se marmorează, amestecând uşor cele două compoziţii.

- Se introduce tava în cuptorul încins şi se coace pasca cca. 40 minute (depinde de cuptorul și programul folosit), sau până când se rumeneşte frumos.
- După ce pasca s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă înainte de a o scoate cel puţin 30 minute.