Prăjitura „Mimoza” o găsim în foarte multe variante, care mai de care mai ingenioase şi mai savuroase. În această reţetă, vă propun în varianta mamei mele, prăjitura „Mimoza” cu care am crescut şi am copilărit. Este o prăjitură bogată în texturi şi arome, din două foi fragede „negre”, cu cacao şi pandişpan pufos, lipite cu cremă untoasă cu nucă şi gem de caise. Este o prăjitură grozavă care poate fi pregătită atât în zile obişnuite cât şi pentru ocazii speciale. Eu ador „Mimoza” mamei pentru că este o prăjitură delicioasă, cu arome şi mult dor de copilărie...

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 1 portii

FOI FRAGEDE CACAO

  • 1 buc. ou
  • 50 gr. unt
  • 150 gr. zahăr
  • 350 gr. făină
  • 2 linguriţe cacao
  • 1 linguriţă rasă amoniac
  • 1 plic zahăr vanilinat sau 1 linguriţă esenţă vanilie

FOAIE GALBENĂ (PANDIŞPAN)

  • 4 buc. ouă
  • 200 gr. zahăr
  • 200 gr. făină
  • 4 linguri apă rece
  • 1 plic zahăr vanilinat sau 1 linguriţă esenţă vanilie
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 1 vârf cuţit sare

CREMA CU NUCĂ

  • 1 litru lapte
  • 5 linguri făină
  • 5 linguri amidon alimentar
  • 300 gr. unt
  • 1,5 căni nucă măcinată
  • 1 linguriţă esenţă vanilie sau 1 plic zahăr vanilinat
  • ½ lingură coajă de lămâie

DECOR

  • zahăr pudră
 

MIMOZA MAMEI Mod de preparare

  1. FOI FRAGEDE CU CACAO:
  2. - Se încinge cuptorul la 180°C.
  3. - Se cerne făina împreună cu cacaoa peste care se adaugă zahărul, aromele, oul, untul moale, la temperatura camei şi amoniacul stins cu 1 lingură de zeamă de lămâie sau oţet şi se amestecă. Va rezult un aluat tare care se împarte în două.
  4. - Se întind direct pe hârtia de copt (tăiată la dimensiunile tăvii) două foi foarte subţiri de mărimea tăvii (35cmx30cm), se înţeapă cu furculiţa şi se pun la copt pe rând, pe fundul tăvii, în cuptorul încins la 180°C, pentru cca. 8 minute (depinde de cuptor), sau până când foile se rumenesc uşor pe margini.

  1. - Când sunt gata, se scot din cuptor foile şi se lasă să se răcească pe un grătar.
  2. * * *
  3. -Cât timp se coc foile fragede cu cacao, se pregăteşte foaia galbenă sau pandişpanul:
  4. FOAIE GALBENĂ (PANDIŞPAN):
  5. -La cele 4 ouă care sunt la temperatura camerei, se separă albuşurile de gălbenuşuri care se dau deoparte.
  6. -Cu ajutorul mixerului sau unui tel, se bat albuşurile spumă tare cu puţină sare, se adaugă treptat zahărul şi se bate în continuare până când rezultă o bezea lucioasă şi consistentă, iar zahărul nu se mai simte.
  7. -Se picură pe rând cele 4 linguri de apă rece, mixând continuu.
  8. -Se adaugă unul câte unul gălbenuşurile amestecând uşor cu o lingura de lemn sau spatulă, cu mişcări circulare de sus în jos, până când gălbenuşurile sunt incorporate în compoziţie.
  9. -Se presară făina cernută în ploaie şi aromele, amestecând încet, la fel ca la gălbenuşuri, până când toată făina este incorporată şi se obţine un aluat omogen, de consistenţa celui de chec.
  10. -După ce am terminat de copt foile fragede, se tapetează cu hârtie de copt aceeaşi tavă pe fundul careia am copt cele două foi şi se toarnă aluatul, nivelând uşor cu o spatulă.
  11. -Se bagă tava în cuptorul încins la 180°C şi se coace pandişpanul pentru cca. 15 minute (depinde de cuptor), sau până când acesta se rumeneşte uşor deasupra şi începe să se desprindă de pe margini. Se poate face „proba scobitorii” pentru a verifică dacă blatul este copt.

  1. -Când pandişpanul este copt, acesta se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă.
  2. * * *
  3. -Cât timp se coace/răceşte pandişpanul se pregătește crema cu nucă:
  4. CREMA CU NUCĂ:
  5. - Se scoate untul din frigider încă de când începem să pregătim prăjitura.
  6. - Într-un vas se amestecă făina cu amidonul, peste care se toarnă puţin câte puţin o cană de lapte rece, amestecând continuu până se formează un amestec omogen cremos, respectiv, un aluat subţire.
  7. - Într-o cratiţă antiaderentă se pune la fiert restul de lapte împreună cu zahărul, iar când zahărul s-a topit, se toarnă încet, amestecând continuu, aluatul subţire pregătit anterior.
  8. - Se lasă crema pe foc amestecând continuu să nu se lipească şi să nu se formeze cocoloaşe, până ce aceasta se îngroaşă bine şi este fiartă (începe să facă bule mari).
  9. - Când crema este fiartă, se opreşte focul şi se lasă să se răcorească puţin.
  10. - Când crema s-a răcorit se adaugă untul moale la temperatura camerei şi se mixează bine până când untul este incorporat iar crema devine spumoasă şi capătă o textură fină, delicată.

-La final se adaugă aromele şi nuca măcinată care se amestecă bine în cremă şi se lasă crema să se răcească bine.
ASAMBLAREA:

- Prăjitura se asamblează în tava.

- Între foile fragede de cacao se fixează cu cremă şi gem de caise blatul alb din pandişpan: foaie fragedă – ½ cremă – gem caise – pandişpan – gem caise – ½ cremă – foaie fragedă.

- Prăjitura „Mimoza” astfel montată se dă la rece, în frigider, fiind bună pentru consum a doua zi când se înmoaie foile cu cacao.

- Înainte de servire, cu ajutorul unui cuţit subţire se porţionează prăjitura după preferinţă şi se decorează cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Note aditionale reteta

-Pentru o cremă mai fină se poate folosi numai amidon alimentar în loc de făină.

-Pentru a se evita formarea acelei cruste inestetice, cât timp crema se lasă la răcit, aceasta se acoperă direct (nu vasul) cu folie alimentară.

-Stratul de gem trebuie să fie subţire.

-Dacă preferaţi se poate unge cu gem de caise şi foaia de jos, iar ultimul strat de cremă poate avea gem şi deasupra.

-Pentru această prăjitură este de preferat un gem aromat, acrişor, de aceea cel mai bun este gemul de caise.