Ciorba de burta este probabil de provenienta orientala, regasindu-se in spatial balcano-mediteranean introdusa de turcii otomani. Romanii au personalizat-o in modul propriu adaugand smantana, galbenusuri, otet, zarzavat de supa si verdeturi, transformand-o astfel intr-o reteta traditionala, extrem de populara. Ciorba de burta are faima de a inlatura mahmureala, drept care este nelipsita de pe mesele romanilor la ceas de sarbatoare.

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 10 portii

Ingrediente

  • 1.4 kg burta de vita
  • 1 os sita de vita cu maduva (genunchi)
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa mare
  • 1 patrunjel
  • 1 pastarnac mic
  • 3 foi dafin
  • 10 boabe piper
  • 60 ml otet
  • 500 ml smantana de gatit cu 30 % grasime
  • 5 catei de usturoi
  • 2 galbenusuri
  • sare dupa gust
 

Ciorba de burta Mod de preparare

1.Se spala burta in apa rece, foarte bine, apoi se freaca cu o lingura de bicarbonat de sodiu, se pune intr-un bol si se da la rece pentru cel putin 2 ore. Bicarbonatul de sodiu va extrage acidul clorhidric existent in musculature burtii si va elimina din mirosul specific.
2.Apoi se limpezeste in apa rece foarte bine si se taie bucati mai mici, cam de o palma de mari.
3.Se pune burta si osul (rugati macelarul sa va despice osul. Dar daca ii spuneti ca aveti nevoie de os pentru ciorba de burta, il va despica fara sa ii mai spuneti) intr-o oala cu apa rece,circa 6 l, impreuna cu foaia de dafin, o lingurita de sare si boabele de piper.

4. Exista 2 metode de fierbere: in oala cu presiune, caz in care adaugati in oala de la inceput legumele curatate si lasate intregi si fierbeti timp de 2 ore, incepand de cand elibereaza oala aburul.Sau varianata clasica, intr-o oala incapatoare, in care adaugati legumele intregi dar curatate, dupa 2-3 ore. Fierberea dureaza in acest caz in jur de 4 ore. Cand burta poate fi strapunsa usor cu furculita, este gata.
5.Se scot burta si osul din ciorba si se lasa la racorit si supa ramasa se strecoara si se pune la loc in oala.
6.Cand carnea poate fi manevrata, nu frige degetele, burta se taie fasii late de un cm si lungi de aproximativ 5cm. Carnea de pe os si zgarciurile moi, se toaca si ele.

7.Se pune oala la loc pe foc, impreuna cu 2 foi de dafin, se adauga fasiile de burta si carne, se potriveste de sare si piper si se mai clocoteste la foc domol, 15 de minute, dupa care se inchide focul.
8.Galbenusurile se bat intr-un bol, cu telul, impreuna cu smantana, apoi se adauga gradual un polonic de supa fierbinte, amestecand dupa fiecare adaugare. Se lasa ciorba sa se racoreasca 5 minute, apoi se adauga smantana cu ouale, amestecand continu. Se adauga apoi otetul, gradual (gustati ca sa fie acra dupa gustul vostru) si usturoiul zdrobit in zdrobitorul de usturoi.

9.Se serveste ciorba fierbinte intr-un bol sau farfurie, eventual presarata cu verdeata, alaturi de ardei iute proaspat sau murat.Se pune pe masa si smantana, mujdei si otet, pentru cine doreste sa mai dreaga ciorba dupa propriul gust.

Note aditionale reteta

Se poate folosi si burta congelata prefiarta, timpul de gatire se va scurta in acest caz,se va injumatati, dar gustul si consistenta ciorbei vor avea de suferit, avand in vedere ca burta a fost prefiarta. Se poate remedia acest lucru folosind cantitate dubla de oase sita de vita. Daca folositi burta congelata prefiarta, sariti pasii 1 si 2 ai retetei.