Timp de preparare: 45 minute

Porții: 6

 

Ingrediente

  • 500 g urzici curățate
  • 40 g unt
  • 1 ceapă mare
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 litru de stock de pui sau de legume
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • ½ linguriță de nucșoară
  • 2 cartofi medii
  • Smântână
  • Sare și piper

 

Metodă de preparare

Dacă folosiți urzici proaspete, îndepărtați tulpinile și alegeți doar frunzele. Acestea trebuie blanșate (opărite) în apă fiartă timp de aproximativ 1 minut, după care se strecoară și se introduc în apă foarte rece pentru șoc termic.

Într-o oală încăpătoare se călește în unt ceapa tăiată mărunt, apoi se adaugă usturoiul zdrobit și se mai lasă un minut. Se adaugă stock-ul de pui, cimbrul, nucșoara, cartofii tăiați cuburi mari, urzicile și se sărează. Se lasă să fiarbă la foc mic pentru 15-20 de minute până ce cartofii se înmoaie. Se gustă supa și se mai adaugă sare sau nucșoară, după gust. Când este gata, supa se mărunțește cu blenderul.

În momentul servirii se râșnește deasupra puțin piper și se adaugă smântână pentru un gust onctuos, rotund, și suc de lămâie (sau aceto balsamico) pentru aciditate.

Notă – dacă doriți un gust cu totul nou, în loc de cartofi puteți folosi pește, urmând aceeași pași de preparare.