Pentru 15 portii

BLAT 1

  • 8 buc. albuşuri
  • 200 gr. gr. zahăr
  • 300 gr. miezuri de nucă ușor prăjită și tocată
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 lingură ulei/unt (pentru uns tava)
  • 2 linguri făină (pentru tapetat tava)

CREMA DE VANILIE

  • 8 buc. gălbenușuri
  • 800 ml lapte
  • 160 gr. făină
  • 200 gr. zahăr tos
  • 250 gr. unt
  • 5 plicuri zahar vanilinat (după preferință)

BLAT 2

  • 250 gr. biscuiți Petit Beurre
  • 100 ml lapte

GLAZURĂ

  • 3 linguri cacao
  • 5 linguri zahăr
  • 4 linguri apă

 

BLAT:

- Se încinge cuptorul la 170°C.

- Se unge tava de copt (40x30) cu grăsime (unt sau ulei) și se tapetează cu făină.

- Se bat/mixează bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare.

- Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie1- Se adaugă nuca prăjită și tocată (este mult mai bună tocată, decât măcinată) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie2- Se întinde bezeaua cât se poate de uniform în tava tapetată și se coace în cuptorul încins la 170°C timp de cca. 60 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.

- Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.

* * *

-Cât timp se coace blatul se pregătește crema de vanilie și glazura de ciocolată:

CREMA DE VANILIE:

- Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu zaharul, până nu se mai simte zaharul.

- Se adaugă făina și apoi treptat laptele, amestecând bine în continuare.

- Se toarnă compoziția într-o cratiță cu fund dublu (sau din teflon/ceramică), se pune la foc mic amestecându-se bine pentru a nu se forma cocoloașe și se tine pană crema se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.

- Se adaugă jumătate din zahărul vanilinat și se omogenizează.

- Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

- Între timp se freacă untul (aflat la temperatura camerei) spumă împreună cu restul de zahăr vanilinat, până când acesta devine spumos și își mărește volumul.

- Când crema este complet rece, se adaugă treptat peste spuma de unt, mixând bine în continuare până când capătă o textură fină, delicată.

GLAZURĂ:

- Într-un ibric se amestecă zahărul cu cacaoa și apa, se pune pe foc mic și se lasă să să fiarbă câteva minute, până începe să se îngroașe.

- Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

ASAMBLAREA:

- Peste blatul răcit se întinde uniform crema de vanilie.

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie3- Peste crema de vanilie se așează un strat de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte.

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie4- Se toarnă glazura rece de ciocolată peste biscuiți.

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie5

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie6- Pentru decor, deasupra se poate presăra nucă prăjită măcinată și ciocolată rasă sau nucă de cocos (după gust și preferință).

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie7

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie8

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie9

Prajitura cu bezea nuca si crema de vanilie10Poftă bună!

Save

Save