Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi
Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie
1 mar. 2017 16:25:43
Pentru 15 portii
BLAT 1
- 8 buc. albuşuri
- 200 gr. gr. zahăr
- 300 gr. miezuri de nucă ușor prăjită și tocată
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1 vârf cuțit sare
- 1 lingură ulei/unt (pentru uns tava)
- 2 linguri făină (pentru tapetat tava)
CREMA DE VANILIE
- 8 buc. gălbenușuri
- 800 ml lapte
- 160 gr. făină
- 200 gr. zahăr tos
- 250 gr. unt
- 5 plicuri zahar vanilinat (după preferință)
BLAT 2
- 250 gr. biscuiți Petit Beurre
- 100 ml lapte
GLAZURĂ
- 3 linguri cacao
- 5 linguri zahăr
- 4 linguri apă
BLAT:
- Se încinge cuptorul la 170°C.
- Se unge tava de copt (40x30) cu grăsime (unt sau ulei) și se tapetează cu făină.
- Se bat/mixează bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare.
- Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.
- Se adaugă nuca prăjită și tocată (este mult mai bună tocată, decât măcinată) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.
- Se întinde bezeaua cât se poate de uniform în tava tapetată și se coace în cuptorul încins la 170°C timp de cca. 60 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.
- Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.
* * *
-Cât timp se coace blatul se pregătește crema de vanilie și glazura de ciocolată:
CREMA DE VANILIE:
- Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu zaharul, până nu se mai simte zaharul.
- Se adaugă făina și apoi treptat laptele, amestecând bine în continuare.
- Se toarnă compoziția într-o cratiță cu fund dublu (sau din teflon/ceramică), se pune la foc mic amestecându-se bine pentru a nu se forma cocoloașe și se tine pană crema se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.
- Se adaugă jumătate din zahărul vanilinat și se omogenizează.
- Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.
- Între timp se freacă untul (aflat la temperatura camerei) spumă împreună cu restul de zahăr vanilinat, până când acesta devine spumos și își mărește volumul.
- Când crema este complet rece, se adaugă treptat peste spuma de unt, mixând bine în continuare până când capătă o textură fină, delicată.
GLAZURĂ:
- Într-un ibric se amestecă zahărul cu cacaoa și apa, se pune pe foc mic și se lasă să să fiarbă câteva minute, până începe să se îngroașe.
- Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.
ASAMBLAREA:
- Peste blatul răcit se întinde uniform crema de vanilie.
- Peste crema de vanilie se așează un strat de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte.
- Se toarnă glazura rece de ciocolată peste biscuiți.
- Pentru decor, deasupra se poate presăra nucă prăjită măcinată și ciocolată rasă sau nucă de cocos (după gust și preferință).
Poftă bună!