Islerele (ischler) sunt niste biscuiti de provenienta habsburgica, originare din Bad Ischl, unde si-a stabilit imparatul Franz Iosif I, resedinta de vara .Prima data au fost se pare facute in 1849 si au devenit biscuitii preferati ai imparatului.In scurt timp reteta s-a raspandit in tot imperiul austro-ungar si asa a ajuns si la noi.Sunt de fapt doi biscuiti de nuca lipiti intre ei cu o crema si apoi glazurati cu ciocolata.Crema poate fi dulceata (de caise), ciocolata sau in cazul meu crema de nuci.Reteta mea, este din caietul cu retete al mamei mele.

 

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 2 Dozen(s)

Pentru biscuti

  • 200 g faina
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 100 g nuci macinate
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1-3 linguri de smantana
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf de sare

Pentru crema

  • 150 g unt
  • 100 g zahar
  • 30 ml cafea espresso, concentrata
  • 100 g nuca prajita si macinata
  • esenta de rom dupa gust

Pentru glazura de ciocolata

  • 100 g ciocolata
  • 30 g unt
  • 50 ml smantana de frisc

Pentru glazura de cacao

  • 1 lingura cacao
  • 2 linguri apa
  • 75 g zahar
  • 50 g unt
 

Islere Mod de preparare

  1. Se framanta aluatul din ingredientele mentionate,adaugand smantana pe rand si testand cu mana daca se intinde.Daca apesi cu mana si vezi ca se intinde aluatul ,e gata.Se acopera cu folie si se da la rece 30 de minute.Apoi se scoate se pune pe un plan infainat si se intinde foaia cam de 5 mm grosime.Se poate intinde si intre 2 folii de plastic.
  2. Se decupeaza foaia de aluat intinsa cu ajutorul formelor de biscuiti sau cu un pahar, avand grija sa obtinem numar par, pentru ca ele se vor lipi cu crema, 2 cate 2.

 

3.Aluatul astfel decupat se pune pe o tava acoperita cu hartie de copt, se mai lasa la frigider 10 minute apoi se pune in cuptorul preincalzit la 180*,adica la temperatura medie,aprox 10 minute.
3.Intretimp facem crema batand untul spuma si adaugand restul ingredientelor.
Exista o varianta de ischler, la care in loc de crema cu nuci ,se pune gem.
4.Dupa ce se scot din cuptor se lasa sa se raceasca, apoi de lipesc doua cate doua prin intermediul cremei.
5.Se face glazura pe bain marie, fie din cacao fie din ciocolata, incalzind toate ingredientele pana se topesc, dupa care se glazureaza doar o fata a biscuitilor, apoi se lasa pe un gratar sa se intareasca glazura.Daca doriti, se pot decora biscuitii cu sambure de nuca, cat inca glazura nu este intarita.

    Pofta buna !

Note aditionale reteta

Biscuitii pot fi glazurati cu glazura de ciocolata sau cu glazura de cacao.Dumneavoastra decideti.