Fursecurile de Craciun sunt cele mai indragite...Nu pot sa vina sarbatorile de iarna fara ca arome delicate de vanilie, lamâie, portocale, migdale sa ne invaluie casa, sa ne bucure sufletul si sa pregateasca venirea Mosului...Aceste prajiturele fragede sunt deosebite, fine, aromate, iar faina de migdale si gemul de caise le da o savoare aparte care ne va indulci bucuria sarbatorilor de iarna.

Ingrediente

Pentru 1 bucati

Ingrediente

  • 4 BUC gălbenușuri
  • 220 Gr zahăr pudră
  • 250 Gr unt
  • 400 Gr faina
  • 100 Gr pudră de migdale (migdale măcinate)
  • 1 fiola esență vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 0.25 lingurita sare
  • 0.5 lingurita praf de copt
  • coaja rasă de la 1 lămâie sau portocală (după preferință)
  • 372 Gr gem (de caise) pentru lipit
  • 150 Gr zahăr pudră pentru decor
 

Fursecuri de Craciun cu migdale si gem Mod de preparare

  1. -Daca nu aveți pudra de migdale cumparata, cu ajutorul unui blender sau rasnița de cafea se macina uniform migdalele, care mai apoi se cern printr-o sita, rezultand astfel pudra de migdale.
  2. - intr-un vas de mixer se pune untul la temperatura camerei si se mixeaza impreuna cu zaharul farin si esența de vanilie (sau zaharul vanilinat) pana se obține o crema spumoasa.

- Peste crema de unt si zahar se adauga galbenusurile, se mixeaza din nou, apoi se adauga pudra de migdale, praful de copt si sarea.
- Se omogenizeaza toate ingredientele, se adauga coaja de lamaie si faina si se amesteca pana rezulta un aluat, nu foarte tare.

- Din aluatul rezultat se formeaza ”o bila” care se inveleste in folie alimentara si se da la rece, in frigider pentru cca. 30 minute.
- Dupa cele 30 minute se scoate aluatul din frigider, se imparte in doua si din fiecare bucata se intinde o foaie de cca 0,5 cm pe blatul de lucru care a fost presarat inainte cu puțina faina.

- Cu ajutorul formelor preferate (cerc, floare, stea, etc) sau chiar a unui pahar simplu se decupeaza din foaia intinsa de aluat un numar par de bucați.
- Jumatate dintre aceste forme decupate din aluat se perforeaza la mijloc cu un pahar sau alte modele preferate mai mici. (Aici am decupat forme stea si inimioare). Se indeparteaza aluatul in exces si se da de o parte.

- intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza formele decupate din aluat si se baga tava la frigider pentru cca.10 minute.
- Se preincinge cuptorul la 180 °C.
- Se baga tava in cuptorul incins pentru cca. 10-12 minute (depinde de cuptor) sau pana cand fursecurile sunt coapte (nu trebuie sa fie rumenite).
- Fursecurile se lasa sa se raceasca in tava, dupa care se monteaza.

- Se pun deoparte jumatațile intregi, care se ung cu puțin gem de caise pe partea care a stat in tava, iar jumatațile perforate cu model se pun intr-o tava/platou si se pudreaza cu zahar.

- Se lipesc apoi cate doua jumatați, respectiv, peste jumatatea intreaga unsa cu gem se aseaza jumatatea perforata pudrata cu zahar si se apasa usor sa se lipeasca.

- Fursecurile astfel montate se pun pe platoul de servit.

Pofta buna!

Note aditionale reteta

-Excesul de aluat rezultat din decuparea fursecurilor fie se poate remodela ( reintinde in alta foaie,) utilizandu-se la maxim tot aluatul, fie se pot lasa ca si fursecuri mai mici care se lipesc cu gem intre ele si se pudreaza cu zahar, sau se pot decora dupa preferința.
-in loc de migdale macinate se pot folosi si alune sau nuci.