In bucatarie ne putem folosi fantezia dupa bunul plac dar mai ales cu mult curaj.Putem testa daca ne place sa ne ‘’jucam’’ cu gusturile, pana cand obtinem rezultatul dorit.

De aceasta data am folosit reteta de foietaj cu miere de albine a bunicii mele pentru a crea o noua prajitura si rezultatele sunt excelente. In locul cremei clasice pe care cred ca o cunosteam cu totii, am umplut foile cu doua creme ganache care se potrivesc de minune.

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 1 portii

Ingrediente pentru foietaj:

  • 500 gr faina
  • 50 gr unt
  • 1 ou
  • 3 linguri de miere de albine
  • ½ linguriță de bicarbonat
  • Un varf de cutit de sare

Ingrediente pentru crema ganache de ciocolata:

  • 150 gr ciocolata fondanta
  • 200 ml frisca

Ingrediente pentru crema ganache cu cafea si Cogna

  • 140 gr ciocolata fondanta
  • 200 ml frisca
  • 50 ml Cognac
  • 6 lingurite cafea solubila ( ness caffe)

Ingrediente pentru glazura:

  • 20 gr ciocolata fondanta
  • 20 gr ciocolata alba
  • 4 linguri cacao amar
  • 4 linguri zahar
  • 100 ml apa
 

Foietaj cu miere de albine si creme ganache ciocolata si cafea cu Cognac Mod de preparare

  1. Amestecam ingredientele pentru foietaj si adaugam atata lapte, incat sa fie un aluat omogen și ușor de lucrat.
    Impartim aluatul în 5 parti egale, intindem foile si le coacem pe fundul unei tavi de 25 x 35 cm, unsa cu unt și presarata cu faina in cuptor preincalzit pana cand prind ușor culoare.
    Dupa ce am copt toate foile, le asezam pe stergare curate de bucatarie ca sa se raceasca.

Intre timp vom prepara cele doua creme ganache cu care vom umple foile.Procedeul este acelasi, singura diferenta fiind imgredientele. Montam frisca, o punem la rece si topim ciocolata la bain marie. Cand aceasta va fi topita, o amestecam putin cate putin cu frisca pana cand obtinem o crema omogena.
Crema ganache cu cafea si Cognac o preparam in felul urmator: montam frisca, topim ciocolata fondanta la bain marie, impreuna cu cafeaua si Cognacul. ( adaugam toate ingredientele la topit impreuna! ) Amestecam la sfarsit cu frisca, putin cate putin.

Asa cum ati putut observa aceste creme sunt usor de preparat, fiind un ganache in care nu se fierbe si frisca.
Preparam glazura in felul urmator: topim intr-o craticioara antiaderenta ingredientele si fierbem la foc mediu, pana cand obtinem o glazura de consistenta mierii de albine.

Umplem foile cu crema alternat iar deasupra picuram abundant cu glazura calda.
Lasam prajitura pana a doua zi inainte de a o taia si vom taia in feliuee dreptunghiulare, cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte.