Ingrediente

Pentru 6 portii

Muşchiuleţ împletit

  • 2 bucăţi mai mari de muşchiuleţ de porc (cca 500-600 gr/buc.)
  • 150 gr. bacon feliat
  • 50 gr. unt
  • 1 buc. ceapă
  • 1 buc.morcov
  • 1 linguriţă sare (sau după gust)
  • ½ linguriţă piper mozaic (negru, roşu, alb, verde) proaspăt măcinat
  • ½ linguriţă boia dulce
  • ¼ linguriţă boia iute
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 6 grăunţi de usturoi
  • 2 linguri de muştar
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingură cojă rasă de lămâie
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1/2 pahar de apă
  • 1/2 pahar de vin alb

- Dacă este cazul, se spală fiecare muşchiuleţ de porc și se şterge foarte bine pentru a fi perfect uscat.

- Se fasonează muşchiuleţii (dacă este cazul) îndepărtându-se pieliţele şi grăsimea în exces.

- Se taie fiecare muşchiuleţ pe lung în trei fâşii aproximativ egale, lăsând la fiecare un capăt netăiat de cca. 3-4 cm (pentru o împletire facilă).

- Într-un vas mic se topeşte untul, se lasă la răcit, iar când acesta ajunge la temperatura camerei se unge bine cu el, masându-se uşor, fiecare fâşie de carne. Untul care rămâne se va folosi ulterior.

- Se lasă carnea să se odihnească cca. 10 minute timp în care ne ocupăm de pregătirea condimentelor.

- Se iau trei boluri mici în care se pun condimente după cum urmează: în primul bol se amestecă sarea, piperul mozaic, boiaua dulce şi iute şi cimbrul; în al doilea bol se amestecă grăunţii de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi (prin aparatul special) împreună cu muştarul; în al treilea bol se amestecă mierea, coaja şi zeama de lămâie.

- Fiecare din cele trei fâşii de muşchiuleţ se unge peste tot cu amestecul de condimente aferent unui bol, rezultând în final trei fâşii de carne condimentate diferit. Se procedează identic cu amândoi muşchiuleţii.

- Se lasă muşchiuleţii astfel pregătiţi pentru încă cca. 15 minute să îşi „tragă” aromele şi să se frăgezească, timp în care curăţăm şi spălăm ceapa şi morcovul, după care le tăiem: ceapa în jumătate sau sferturi şi morcovul în rondele subţiri.

- Se împleteşte cu grijă fiecare muşchiuleţ, începând împletitura de la capătul netăiat iar la final, celălat capăt se prinde cu scobitori sau beţe pentru frigărui.

- După ce muşchiuleţii s-au împletit aceştia se împănează cu feliile subţiri de bacon, respectiv, se aşează baconul printre împletituri.

- Se dă drumul la cuptor pentru a se încinge şi se reglează temperatura la 200°C.

MUSCHIULET DE PORC IMPLETIT IMPANAT CU BACON SI AROMAT 1- Între timp se pune la încins o tigaie antiaderentă (teflon ) fără ulei, iar când aceasta s-a încins se prăjeşte fiecare muşchiuleţ împletit cca. 2-3 minute pe fiecare parte, atât cât să formeze o uşoară crustă maronie.

MUSCHIULET DE PORC IMPLETIT IMPANAT CU BACON SI AROMAT 2- Dacă nu aveţi tigaie pe care să o puteţi băga mai apoi şi în cuptor, se transferă muschiuleţii în tava de gătit, se scurge peste ei grăsimea lăsată în tigaie, se stropesc cu restul de unt topit, se aşează bucăţile de ceapă şi rondelele de morcov printre muşchiuleţi şi se adaugă apa.

- Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se bagă în cuptorul încins la 200°C pentru cca. 20 minute.

- După 20 minute se scoate folia, se adaugă vinul, se ung muşchiuleţii cu ajutorul unei pensule cu lichidul din tavă, eventula se întorc pe partea cealaltă şi se introduce tava în cuptor până când muşchiuleţii se rumenesc.

MUSCHIULET DE PORC IMPLETIT IMPANAT CU BACON SI AROMAT 3- Când sunt gata, se scot muşchiuleţii din cuptor şi se lasă să”se odihneasca” cca.10 minute acoperiţi lejer cu folie alimentară.

 

- Se scot muşchiuleţii pe platoul de servit alături de garnitura, sosul şi salata preferată. Noi acum i-am servit simplu, cu cartofi natur condimentaţi şi murături asortate.

 

Poftă bună!