Vă propun o reţetă rapidă de salată pe cât de simplă şi uşoară, pe atât de savuroasă şi săţioasă. Gustul unic al andivelor este îndulcit de bucăţi de pară aromată care merg de minune cu brânza cu mucegai albastru. Am folosit aici brânză Roquefort care se potriveşte cel mai bine cu para. Gustul salatei este divin, iar combinaţia ingredientelor cu dressing-ul este de excepţie. Andivele temperează gustul puternic, bogat şi înţepător al cremoasei brânze Roquefort, iar asocierea cu un pahar de vin alb, dulce licoros (Sauternes) sau un vin roşu dulce natural (Porto Bleu, Maury sau...Cabernet Sauvignon, Fetească Negră sau cupaje cu Merlot), vor echilibra gustul acestei salate. Vă propun aici doar o salată, doar un răsfăţ simplu, plin de savoare, simplitate şi gust cu dor de Franţa...

Timp total de preparare

Ingrediente

Pentru 2 portii

Salată

  • 2 buc. andive
  • 100 gr. brânză Roquefort
  • ½ buc. pară
  • 1 mână de rucola
  • 10 bucăţi miez de nucă prăjită

Dressing

  • 1 lingură de smântână
  • 1 lingură de muştar de Dijon
  • 2 linguriţe zahăr brun
  • 4-5 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 2 căţei de usturoi
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
 

Salată de andive şi brânză cu mucegai Mod de preparare

-Mai întîi se prăjesc puţin nucile, fie la cuptor, fie într-o tigaie antiaderentă, la foc mic.
-Se curăţă, se spală andivele, se scurg, se desprind frunzele şi se taie după preferinţă fie pe lung, fie transversal.

-Se spală para şi jumătate se taie în felii subţiri.
-Se taie cuburi sau se rupe în bucăţele brânza cu mucegai.
-Se pregăteşte dressingul, amestecând într-un castron smântâna cu muştarul de Dijon şi zahărul brun, peste care se toarnă treptat uleiul de măsline ca la maioneză amestecând continuu până se incorporează tot uleiul, iar la sfârşit se adaugă după gust zeama de lămâie, usturoiul tocat mărunt, sare şi piper proaspăt măcinat. Se va obţine un sos omogen şi fin ca o maioneză mai subţire.

-Într-un castron/platou/farfurie de servit se aşează pe margine feliile de pere şi rucola, iar în mijloc andivele tăiate şi bucăţelele de brânză.

-Peste salata de andive şi brânză cu mucegai se toarnă dressingul şi se decorează cu miezuri de nucă prăjită.

Poftă bună!

Note aditionale reteta

-Dacă vă place mai dulce, puteţi tăia în cuburi mai mari restul de pară şi să o amestecaţi în salată.

-Câteva smochine coapte pot accentua savoarea salatei.

-Pentru că la temperatura camerei brânza Roquefort îşi accentuează aroma, se recomandă scoaterea ei din frigider cu cca. 1/2-1 oră înainte de folosire/consum.