Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi
Plăcintă fragedă cu mere
26 iul. 2016 15:41:07
Ce poate fi mai minunat în zilele de toamnă târzie sau de iarnă geroasă, decât căldura cuptorului şi mirosul unei plăcinte cu mere şi aromă puternică de scorţişoară...Plăcinta de casă cu mere se numără printre preferinţele noastre dulci, indiferent de vârstă, pentru că ea ne aminteşte de copilărie sau...pentru că o adorăm pur şi simplu deoarece este savuroasă, cu aluat fraged care se topeşte în gură...Ce ne putem dori mai mult decât un desert tradiţional, rapid, delicios, sănătos şi aromat?
Ingrediente
Pentru 15 portii
Foaia de plăcintă
- 2 linguri vin alb sau oţet de vin
- 2 linguri zahăr
- 3 linguri ulei
- 6 linguri apă
- 200 gr unt (pentru post se poate folosi, dacă agreaţi, margarina)
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1 plic praf de copt stins cu 1 lingură de oţet
- 1 vârf cuţit de sare
- 400 gr făina (sau cât cuprinde)
- zahăr pudră pentru decor
Umplutura de mere
- 1.5 kg mere
- 6 linguri zahar (depinde de soiul merelor alese şi de preferinţa de dulce)
- 1 plic zahăr vanilinat
- 2 linguri scorţişoară (sau după gust)
- 4 linguri gris
Pentru uns tava
- 1 lingura făină
- 1 lingura grăsime (ulei/unt/margarină)
Plăcintă fragedă cu mere Mod de preparare
Foaia de plăcintă:
- Se scoate din frigider untul şi se lasă la temperatura camerei să se înmoaie.
- Într-un vas mic (cană, ceaşcă) se amestecă vinul sau oţetul cu apa.
- Se amesteca uleiul cu untul moale şi se mai lasă puţin până când untul se înmoaie foarte bine.
- Peste amestecul de unt foarte moale de mai sus se presară treptat făina, puţin, câte puţin, până începe să se lege, apoi se adaugă amestecul de vin/oţet cu apă şi praful de copt stins cu oţet.
- Se omogenizează şi se continuă să se adauge făina până se obţine un aluat consistent, care poate fi întins.
- Se lasă aluatul 15 minute să se odihnească, de preferat, la rece.
- Aluatul „odihnit” se împarte în două părţi aproximativ egale, fiecare bucată de aluat se întinde pe planşeta/masa de lucru şi se ruleaza cu sucitorul, formând două foi de mărimea tăvii de copt.
Umplutura de mere:
- Se spală, se curăţă merele şi se dau pe răzătoarea mare. Dacă preferaţi, merele se pot lăsă şi cu coajă.
- Într-un vas (de preferat unul teflonat, să nu se lipească şi să staţi cu grijă) se pun merele rase şi se ţine pe foc până ce sucul lăsat de mere începe să scadă.
- Se adaugă zahărul şi se mai ţin merele pe foc cca. 5-10 minute, amestecând să nu se lipească, până când zahărul se topeşte iar sucul din mere s-a evporat.
- Când merele sunt gata se dau la o parte de pe foc, se lasă să se răcorească, iar când s-au răcorit se adaugă praful de scorţişoară şi zahărul vanilinat.
ASAMBLAREA:
- Se începe pregătirea umpluturii, pentru ca aceasta să aibă timp suficient să se răcească.
- Se tapeteaza tava fie cu hârtie de copt, fie clasic, adică se unge cu puţină grăsime (ulei/ unt/margarină) şi se presară uniform făina. Tava recomandată are dimensiunile de 35cmx30cm.
- Se întinde prima foaie de aluat pe planşeta de lucru şi cu ajutorul sucitorului se pune în tavă.
- Se presara uniform peste foaie o lingură de griş şi se aşterne stratul generos de mere.
- Se presară şi peste mere o lingură de griş şi peste stratul de mere se aşează cea de a doua foaie de aluat.
- Se bagă tava în cuptorul încins şi se coace la temperatura de 180°C cca. 40 minute (depinde de cuptor).
- Când s-a copt plăcinta se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, apoi rece se porţionează şi se presară cu zahăr pudră înainte de servire.
Poftă bună!
Note aditionale reteta
-Dacă pregătiţi plăcinta de post şi agreaţi margarina, se poate înlocui untul cu margarina, dacă nu, se poate folsi numai uleiul.
-Deoarece aluatul este foarte fraged, pentru a nu avea probleme când tăiaţi bucăţile de plăcintă, aceasta se porţionează foarte uşor cu cuţitul (fără a pătrunde plăcinta) înainte de a o băga în cuptor.
-Din aluatul rămas după tăierea foilor pe dimensiunea tăvii, se pot face diverse forme pentru decor.
-Pentru aspect se poate unge plăcinta cu albuş de ou.
-Dacă merele sunt prea zemoase, acestea se pot scurge cu ajutorul unei site, sau prin stoarcere cu mâna.
-Pentru un gust mai savuros al umpluturii de mere eu pun şi o bucată de unt (cca. 70 gr) atunci când călesc merele.