Muffins-urile sunt niste prajiturele de origine anglo-americana, coapte individual, in forme de aceeasi dimensiune. Nu au inca o denumire romaneasca consacrata, asa ca uneori se foloseste termenul de briosa, care insa desemneaza o prajitura din aluat dospit. Numiti-le cum doriti sau va e mai usor, dar incercati-le !

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 10 bucati

Pentru muffins

  • 260 g faina alba
  • 1 plic praf de copt
  • 0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 0.25 lingurita sare
  • 1 ou batut
  • 60 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 200 g unt de arahide
  • 240 ml lapte
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 g ciocolata rasa sau taiata cubulete

Pentru sosul pralinat

  • 110 g zahar brun
  • 1 ceasca de nuci tocate grosir
  • 3 linguri de lapte
  • 0.5 lingurita extract de vanilie
  • un praf de sare
 

Muffins cu unt de arahide si sos pralinat Mod de preparare

  1. 1.Intr-un bol se cerne prin sita faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.
  2. 2.In alt bol se mixeaza cu ajutorul mixerului sau telului ouale cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga untul de arahide si apoi laptele, gradual.

3.Se adauga amestecul de oua peste cel de faina , se omogenizeaza cu mixerul sau o spatula, apoi se adauga ciocolata maruntita cubulete.

4.Se pune aluatul umpland pe 3/4 formele de muffins unse in prealabil cu ulei sau unt.

5. Se coc prajiturelele la 180 *C, foc mediu, circa 20-25 de minute, sau pana trec proba scobitorii : o scobitoare introdusa in centru prajiturii trenuie sa iasa curata, fara urme de aluat pe ea.
6.Cand sunt aproape gata muffins-urile se face sosul pralinat : intr-o tigaie se topeste la foc mic untul impreuna cu zaharul, se stige cu grija cu lapte si extract de vanilie, se amesteca si se adauga nucile.

7.Se servesc stropite cu sosul de praline.

Pofta buna !