• Ingrediente
  • Pentru marinadă
  • 250 ml stock de pui
  • 250 ml sos de soia
  • 150 g zahăr
  • 100 ml oțet de mere
  • 100 ml ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  •  
  • Carne
  • 2 kg de coaste de porc (2 piese)

 

Amestec de condimente

  • 10 g sare
  • 15 g paprika dulce
  • 5 g chili măcinat
  • 5 g piper
  • 2,5 g pulbere de usturoi
  • 2,5 g piper cayenne

 

Mod de preparare

Îndepărtați membrana albă care acoperă coastele – cu un cuțit bine ascuțit separați puțin membrana de carne și oase, apoi trageți cu mâna încet, dar ferm până membrana este îndepărtată complet.

Pentru pregătirea marinadei amestecați stock-ul de pui, 75 g zahăr, oțetul, uleiul de măsline și usturoiul zdrobit într-un vas. Așezați coastele într-o tavă încăpătoare și turnați 2 treimi din marinadă peste ele. Asigurați-vă că lichidul acoperă carnea pe toate părțile. Lăsați în frigider câteva ore. Din când în când întoarceți coastele pentru a se pătrunde uniform.

Păstrați restul de marinadă pentru a o folosi la grătar.

Amestecul de condimente cu care se freacă bucățile de carne înainte de a fi așezate pe grătar se prepară amestecând ingredientele într-un vas, la care se adaugă restul de zahăr, de 75 g.

Scoateți coastele din frigider și scurgeți-le de marinadă și tamponați-le cu un prosop de hârtie absorbantă. Acoperiți coastele cu amestecul de condimente, presând ușor pentru a adera mai bine.

Atunci când pregătiți grătarul, țineți cont de faptul că bucățile de carne trebuie gătite lent, la căldură indirectă pentru a nu se usca. Puterea cărbunilor încinși trebuie să fie moderată.

Ungeți grătarul cu grăsime. Așezați coastele pe grătar spre extremități cu ajutorul unor clești. Evitați să folosiți furculițe sau alte ustensile ascuțite pentru a nu perfora carnea și a pierde astfel sucurile din interior. Acoperiți grătarul cu un capac și lăsați coastele câte 30 de minute pe fiecare parte.

După prima oră mutați carnea spre centrul grătarului, unde temperatura este mai ridicată și mai lăsați încă aproximativ 30 de minute, timp în care le întoarceți și le ungeți cu restul de marinadă. Fiți atenți ca zahărul din marinadă să nu se ardă pe suprafața coastelor.

Friptura este gata atunci când oasele se mișcă ușor și se desprind de carne.

Pentru servire, așezați carnea pe un fund și porționați în bucăți de câte două coaste. Puneți alături un sos barbecue, cartofi prăjiți și o salată de sezon.