Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi
Panna cotta cu sos caramel
13 apr. 2020 12:54:44
Timp de preparare: 45 minute
Porții: 4
Ingrediente pentru Panna cotta
- 250 ml de lapte integral
- 250 ml de smântână pentru frișcă
- 2 foi de gelatină
- 20 g zahăr
- Opțional – pastă de vanilie
Ingrediente pentru sosul caramel
- 120 g zahăr
- 60 ml apă
- 125 ml de smântână pentru frișcă
- 15 g unt
Metodă de preparare
Panna cotta
Este recomandat să pregătiți panna cotta cu câteva ore înainte de a fi servită.
Înmuiați foile de gelatină în apă rece timp de aproximativ 5 minute.
Între timp, turnați laptele și smântâna într-o oală mică. Adăugați zahărul (și vanilia – opțional).
Încălziți laptele și smântâna până ajung în punctul de fierbere, amestecând continuu, apoi luați de pe foc. Scurgeți gelatina, adăugați-o în compoziție pentru a se dizolva.
Turnați amestecul într-un vas și acoperiți-l cu o folie de plastic. Sfat practic - pentru a nu se forma crustă, lipiți folia de partea de sus a compoziției. Lăsați să se răcească la temperatura camerei și amestecați din când în când. După ce s-a răcit, turnați amestecul în forme și lăsați la frigider 2-4 ore.
Sosul caramel
Alegeți o oală mică, dar cu pereții înalți, în care puneți apa și zahărul. Amestecați pentru ca zahărul să se dizolve și încălziți la foc mic. Din acest moment, nu mai amestecați.
În paralel, într-un alt vas încălziți ușor smântâna.
Zahărul caramelizat va căpăta treptat o nuanță maronie. Puteți roti ușor vasul pentru a uniformiza (fără a amesteca). Nu lăsați prea mult la foc (3-5 minute) pentru ca gustul să nu devină amărui.
Turnați încet smântâna încălzită peste zahărul caramelizat. Se va forma spumă. Amestecați ușor pentru ca ingredientele să se omogenizeze. Luați de pe flacără, adăugați untul și încorporați-l. Lăsați să se răcească, iar apoi turnați-l într-un vas pentru a putea fi servit.
După ce s-au răcit, răsturnați cu grijă formele cu panna cota pe o farfurie, adăugați deasupra sosul caramel și o frunză proaspătă de mentă.