Pentru perisoare (cca 50 bucati)

  • 800 gr carne tocată de porc (pulpă de porc)
  • 1 buc morcov
  • 1 buc ceapă
  • 0.5 legătură pătrunjel
  • 1 buc ou
  • 0.5 linguriță cimbru uscat
  • sare, piper (după gust)

Ciorba

  • 2 buc morcovi
  • 2 buc ceapă
  • 0.5 buc ardei gras
  • 0.5 buc ardei capia
  • 1 buc păstârnac
  • 1 buc rădăcină pătrunjel
  • 0.25 buc rădăcină ţelină
  • 0.5 legătură pătrunjel verde
  • 0.5 legătură leuștean sau mărar verde (după preferință)
  • 3 linguri pastă de roșii (sau 3-4 roșii proaspete)
  • 3 linguri ulei
  • 1 buc ou
  • 1 litru zeamă de varză sau borș
  • 3.5 litri apă fierbinte
  • 0.5 linguriță cimbru uscat (după preferință)
  • sare (după gust)

- Se poate procura carnea tocată direct, de-a gata din comerț. Dacă este posibil și de recomandat însă, pulpa de porc se toacă acasă și în acest fel vom fi siguri de calitatea cărnii din care se vor face perișoarele. În acest caz se spală carnea de porc, se dezosează (după caz) și se toacă cu mașina de tocat carne prin sita cu găuri mici.

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc1- Se curăţă, se spală și se taie legumele (morcovii, cepele, păstârnacul, pătrunjelul, ardeiul, țelina) în cuburi mici, sau după preferință, iar verdețurile (pătrunjelul, mărarul/leușteanul) se taie mărunt.

- Dacă folosiți roșii acestea se spală, se decojesc și se taie mărunt, sau se dau pe răzătoare.

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc2- Într-o oală mai mare se pune uleiul și zarzavatul tăiat să se ”călească” puțin, se adaugă apa fierbinte treptat și se lasă apoi să fiarbă la foc potrivit, acoperind cu capac.

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc3- Cât timp fierb legumele se pregătesc perișoarele. Într-un castron se amestecă carnea tocată cu ceapa și pătrunjelul fin tocate, morcovul ras (dat pe răzătoarea mică), oul, cimbru uscat, sare și piper. După ce se omogenizează compoziția, aceasta se frământă puțin (cca. 5 minute).

- Cu ajutorul unei linguri/lingurițe se ia din compoziția de carne și cu mâinile umezite (cu apă) se formează perișoarele aproximativ rotunde, care se pun pe un tocător/ farfurie, de asemenea umezite cu apă. Perișoarele se fac după mărimea dorită, dacă le faceți mai mici, la această cantitate vă ies aproximativ 50 bucăți.

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc4- Când zarzavatul este bine fiert se toarnă zeama de varză (sau borșul) fiartă, spumuită și strecurată înainte, se adaugă roșiile sau pasta de roșii, cimbrul uscat, jumătate din verdeața tocată, se potrivește de sare și se lasă să mai dea câteva clocote.

- Tot cu mâna udă, se pun apoi perișoarele în zeama de ciorbă și se lasă să fiarbă la foc potrivit, până cînd carnea este fiartă (perișoarele ies deasupra).

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc5- Când perișoarele sunt fierte, se adaugă treptat oul bătut puțin înainte, amestecându-se ușor cu lingura pe măsură ce turnăm oul pentru a se forma acele ”zdrențe de ou”, se lasă ciorba să mai dea unul - două clocote, se oprește apoi focul și se presară restul de verdeață.

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc6- Ciorba muntenească de perișoare se servește fierbinte, cu ardei iute proaspăt sau murat.

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc7

Poftă bună!

Save

Save

Save

Save