Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 4 portii

Pentru aperitive

  • 4 smochine proaspete
  • 4 felii prosciutto crudo sau alta sunca crud-uscata
  • 50 g gorgonzola
  • 1 carnacior cipriot cu vin rosu afumat(optional)
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingurita sos Worchester
  • 1 lingura miere,sirop de artar sau agave
  • 1 lingura seminte de pin
  • 1 lingura frunze de rucola sau menta verde tocate
  • piper dupa gust
 

Aperitiv cu smochine Mod de preparare

1.Se spala smochinele, se indeparteaza codita, se asaza pe un tocator, apoi se cresteaza cu un cutit bine ascutit in 4 sau 6 depinde cat sunt de mari, fara a le taia complet, pana jos, feliile trebuind sa ramana prinse.
2.Semintele de pin se rumenesc usor intr-o tigaie antiaderenta fara adaos de ulei. Gorgonzola se taie cubulete iar carnatul feliute.
3.Se asaza in mijlocul fiecarei smochine cubulete de gorgonzola si optional 3 feliute de carnati cu vin rosu.

4.Se infasoara fiecare smochina intr-o felie de prosciutto crudo si se prinde cu o scobitoare, daca sunca tinde sa se desfaca.

5.Se asaza smochinele intr-o tava si se stropesc cu otetul balsamic, sosul Worchester si mierea.

6.Se coc in cuptorul preincalzit la 210*C, peste mediu, timp de 10 minute, pana se topeste branza.
7.Se scot scobitorile si se servesc calde, pe un platou frumos, eventual un platou din piatra naturala, stropite cu sosul format in tava si presarate cu seminte de pin prajite si rucola tocata sau menta, dupa gust.

Pofta buna !

Note aditionale reteta

Carnatii cu vin rosu afumati pot fi omisi. Aperitivul va fi la fel de gustos.