Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi
Boeuf bourguignon
Hobbychef
10 apr. 2020 19:10:57
Timp de preparare: 2,5 ore
Porții: 6
Ingrediente
- 1,5 kg carne de vită pentru gătit (de lucru)
- 70 ml ulei de măsline extra-virgin
- 200 g de bacon afumat
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 1 sticlă de vin
- 30 g piure de tomate
- 1 cub de concentrat de supă de vită
- 2-3 frunze de dafin
- 3 crenguțe de cimbru
- 25 g unt
- 450 g ceapă perlată
- 300 g ciuperci Champignon
- 20 g amidon de porumb
- Sare și piper
- Pătrunjel pentru servire
Mod de preparare
Alegeți o carne de calitate, marmorată, și nu îndepărtați tendoanele sau țesuturile conjunctive care pe parcursul procesului de gătire se vor topi, conferind un gust și o consistență excelente acestui preparat. Tăiați carnea în bucăți de 4-5 cm și asezonați-o cu sare și piper.
Încingeți 30-40 ml de ulei de măsline într-o tigaie și prăjiți bucățile de carne la foc mediu-mare până se rumenesc bine pe toate părțile. Când este gata, așezați carnea într-o caserolă ceramică încăpătoare pentru cuptor.
Adăugați puțin ulei în tigaia în care a fost prăjită carnea și rumeniți bacon-ul tăiat cubulețe. Când este gata, adăugați-l în caserolă, peste carnea de vită.
Preîncălziți cuptorul la 170°C (150°C cu ventilație).
Puneți din nou ulei în tigaie și căliți la foc mic ceapa tăiată mărunt, amestecând des, până se înmoaie. Puneți și usturoiul și mai căliți încă un minut, după care adăugați conținutul tigăii în caserola cu carne, în care turnați vinul roșu și 150 ml de apă. Mărunțiți pe deasupra cubul de supă de vită, adăugați celelalte condimente și puneți la foc mic. Când începe să fiarbă, amestecați, acoperiți cu capacul și introduceți în cuptor pentru 1,30-1,45 h, până când carnea este aproape gata.
În acest timp, curățați cepele perlate, apoi puneți-le într-un bol rezistent la căldură și acoperiți-le cu apă fiartă. Lăsați-le 5 minute și apoi scurgeți-le de apă și tăiați-le rădăcina cu grijă, așa încât să nu se exfolieze.
Când carnea este aproape gătită, topiți jumătate din unt într-o tigaie încăpătoare, adăugați puțin ulei și căliți ceapa la foc mic aproximativ 5 minute, apoi transferați-o într-un alt vas. Adăugați în tigaie restul de unt și ciupercile și căliți-le 2-3 minute la foc puternic.
Amestecați amidonul de porumb cu 30 ml de apă într-un vas mic și omogenizați bine.
Scoateți caserola din cuptor și adăugați amidonul, cepele perlate și ciupercile. Reintroduceți în cuptor pentru încă 45 de minute sau până când carnea se înmoaie, iar sosul se îngroașă suficient. Dacă sosul este prea lichid, mai adăugați amidon de porumb amestecat cu apă și lăsați să fiarbă câteva minute pe flacăra de la aragaz, la foc mic.
La final, îndepărtai crenguțele de cimbru și presărați pe deasupra pătrunjelul tocat.