Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum
și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a
citi și a înțelege Politica de
Cookie si Clauze și
Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și
condiții.
Instructiuni de folosire si utilizare tigai / tava de fier – tigaie / tava de tabla neagra
Tigaile / tavile din fier sunt foarte bune pentru sotat si prajit (perioade scurte de timp si temperatura mare) si nu au nicio interdictie particulara (doar sa nu le folositi pentru a pastra mancarea ci doar pentru gatit).
Nu exista interdictii din punct de vedere al produselor care se pot gati, se pot folosi produse din toate categoriile merceologice: puteti gati peste, carne si legume; Important este sa nu folositi lichide acide ca lamaia sau otetul.
Pentru gatit cu apa (fierbe sau inabusi) este mai bine sa folositi alte ustensile si alte metode.
Spalatul nu este totdeauna oportun; puteti curata tigaia / tava pe care ati folosit-o sa faceti o friptura prin metoda clasica, cunoscuta bine de chefii din vechia generatie:
La finalul coacerii nu spalati tigaia ci puneti la loc tigaia/ tava pe foc, la foc mediu.
Adaugati cateva linguri de sare grunjoasa; numarul acestora depinde de marimea tigaii / tavii, dar nu trebuie sa acopere fundul.
Cu o carpa speciala pentru tigai / tavi (puteti folosi panza de la sacul de cartofi-iuta, sigur spalata si dimensionata la nivelul unei lavete) frecati sarea pe toata suprafata tigaii, pana cand veti elimina toate reziduurile ramase de la coacere.
In acest timp, caldura emisa de foc va steriliza tigaia / tava, care va fumega datorita temperaturii la care a ajuns (atentie sa nu prelungiti nejustificat acest proces deoarece sarea grunjoasa cand se supraincalzeste, incepe sa sara).
Ajutandu-va cu aceeasi carpa speciala eliminati sarea din tigaie / tava in pubelele speciale pentru deseuri.
Aveti grija ca pubela folosita sa fie umeda si sa nu aiba in ea sac de plastic, pentru ca sarea incinsa il topeste si se pot produce daune.
Puneti tigaia / tava pe aragazul stins la racit. In acest moment ea trebuie sa fie curata si lucioasa.
Tigaia / tava trebuie curatata o data pe zi (daca este folosita des) sau o data pe saptamana (daca este folosita rar) cu burete din lana metalica.
Trebuie degresata si eliminate toate urmele de reziduuri, de pe interiorul sau de pe exteriorul tigaii / tavii. Se clateste apoi foarte bine.
Odata clatita se pune tigaia / tava pe foc si se lasa la incalzit pana cand se evapora toata apa. In acest moment luati tigaia / tava de pe foc , varsati in ea un pic de ulei si cu o carpa special dedicata acestui procedeu sau cu un servetel de hartie gros, intindeti uleiul perfect pe tigaie, astfel incat sa acoperiti intreaga sa suprafata.
Aveti grija sa ungeti interiorul si exteriorul tigaii / tavii.
Aceasta operatiune este esentiala pentru a evita ulterioara oxidare a fierului, pentru ca atunci cand tigaia / tava face contact cu aerul se produce rugina.
Daca o gasiti ruginita, trebuie sa faceti procesul descris din nou, si ulterior sa incingeti mai mult tigaia / tava si/sau sa folositi putin mai mult ulei ca inainte. Pe scurt aceste informatii se pot condensa in:
“La prima folosire, recomandam sa gatiti ceva ce puteti arunca, de exemplu coji de cartofi. Asta va feri prima mancare sa devina neagra. Inainte de a gati preincalziti bine tigaia.
Dupa ce ati terminat de gatit, nu lasati mancarea in tigaie / tava.
Pentru a pastra calitatea fierului si a evita oxidarea, spalati tigaia / tava cu apa calda si fara detergent, ulterior uscati-o cu hartie absrobanta.
Da-ti cu ulei tigaia / tava si lasati-o la loc uscat.
Tigaia / tava de fier este ideala pentru orice fel de gatit, inclusiv pentru inductie.