Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Subtotal: 0,00 Lei

Categorii

  • Instructiuni de folosire si utilizare tigai / tava de fier – tigaie / tava de tabla neagra
  • Tigaile / tavile din fier sunt foarte bune pentru sotat si prajit (perioade scurte de timp si temperatura mare) si nu au nicio interdictie particulara (doar sa nu le folositi pentru a pastra mancarea ci doar pentru gatit).
  • Nu exista interdictii din punct de vedere al produselor care se pot gati, se pot folosi produse din toate categoriile merceologice: puteti gati peste, carne si legume; Important este sa nu folositi lichide acide ca lamaia sau otetul.
  • Pentru gatit cu apa (fierbe sau inabusi) este mai bine sa folositi alte ustensile si alte metode.
  • Spalatul nu este totdeauna oportun; puteti curata tigaia / tava pe care ati folosit-o sa faceti o friptura prin metoda clasica, cunoscuta bine de chefii din vechia generatie:
  • La finalul coacerii nu spalati tigaia ci puneti la loc tigaia/ tava pe foc, la foc mediu.
  • Adaugati cateva linguri de sare grunjoasa; numarul acestora depinde de marimea tigaii / tavii, dar nu trebuie sa acopere fundul.
  • Cu o carpa speciala pentru tigai / tavi (puteti folosi panza de la sacul de cartofi-iuta, sigur spalata si dimensionata la nivelul unei lavete) frecati sarea pe toata suprafata tigaii, pana cand veti elimina toate reziduurile ramase de la coacere.
  • In acest timp, caldura emisa de foc va steriliza tigaia / tava, care va fumega datorita temperaturii la care a ajuns (atentie sa nu prelungiti nejustificat acest proces deoarece sarea grunjoasa cand se supraincalzeste, incepe sa sara).
  • Ajutandu-va cu aceeasi carpa speciala eliminati sarea din tigaie / tava in pubelele speciale pentru deseuri.
  • Aveti grija ca pubela folosita sa fie umeda si sa nu aiba in ea sac de plastic, pentru ca sarea incinsa il topeste si se pot produce daune.
  • Puneti tigaia / tava pe aragazul stins la racit. In acest moment ea trebuie sa fie curata si lucioasa.
  • Tigaia / tava trebuie curatata o data pe zi (daca este folosita des) sau o data pe saptamana (daca este folosita rar) cu burete din lana metalica.
  • Trebuie degresata si eliminate toate urmele de reziduuri, de pe interiorul sau de pe exteriorul tigaii / tavii. Se clateste apoi foarte bine.
  • Odata clatita se pune tigaia / tava pe foc si se lasa la incalzit pana cand se evapora toata apa. In acest moment luati tigaia / tava de pe foc , varsati in ea un pic de ulei si cu o carpa special dedicata acestui procedeu sau cu un servetel de hartie gros, intindeti uleiul perfect pe tigaie, astfel incat sa acoperiti intreaga sa suprafata.
  • Aveti grija sa ungeti interiorul si exteriorul tigaii / tavii.
  • Aceasta operatiune este esentiala pentru a evita ulterioara oxidare a fierului, pentru ca atunci cand tigaia / tava face contact cu aerul se produce rugina.
  • Daca o gasiti ruginita, trebuie sa faceti procesul descris din nou, si ulterior sa incingeti mai mult tigaia / tava si/sau sa folositi putin mai mult ulei ca inainte. Pe scurt aceste informatii se pot condensa in:
  • “La prima folosire, recomandam sa gatiti ceva ce puteti arunca, de exemplu coji de cartofi. Asta va feri prima mancare sa devina neagra. Inainte de a gati preincalziti bine tigaia.
  • Dupa ce ati terminat de gatit, nu lasati mancarea in tigaie / tava.
  • Pentru a pastra calitatea fierului si a evita oxidarea, spalati tigaia / tava cu apa calda si fara detergent, ulterior uscati-o cu hartie absrobanta.
  • Da-ti cu ulei tigaia / tava si lasati-o la loc uscat.
  • Tigaia / tava de fier este ideala pentru orice fel de gatit, inclusiv pentru inductie.