Ingrediente

Pentru 12 portii

Aluatul de tartă

  • 300 gr făină
  • 100 ml ulei
  • 75 gr zahăr
  • 150 ml apă rece
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 linguriţă drojdie uscată
  • 1 vârf cuţit de sare

Umplutura de mere

  • 8 buc mere
  • 1 lingură ulei
  • 1 lingură scorţişoară măcinată
  • 3 linguri zahăr brun
  • opţional, sirop de agave

Pentru uns tava

  • 1 lingură ulei
  • 1 lingură făină

Aluatul de tartă:

- Într-un ibric se pune zahărul cu zahărul vanilinat şi 2-3 linguri de apă şi se lasă la foc foarte mic până când tot zahărul se fluidizează şi se formează caramelul de culoare brun deschis.

- Se toarnă cu grijă restul de apă peste zahărul caramelizat şi se lasă să fiarbă câteva minute, până când se topeşte tot caramelul şi rezultă un sirop caramel concentrat. Când este gata siropul se dă deoparte şi se lasă să se răcească.

- Cât timp se răceşte caramelul se cerne făina într-un vas, se adaugă drojdia uscată şi sarea care se amestecă în făină, după care se toarnă uleiul şi se frământă. Va rezulta un aluat foarte sfărâmicios.

- Se răstoarnă aluatul pe masa de lucru (dar puteţi opta şi pentru varianta frământării direct în vasul cu făina dacă acesta este suficient de larg) şi se toarnă treptat câte o lingură de sirop rece de caramel, frământâd mereu, până când aluatul se leagă şi devine elastic. Aluatul va fi destul de „lipicios” din cauza siropului caramel, pe care este posibil să nu îl folosiţi tot.

- Din aluatul obţinut se formează o bilă care se va înveli în folie alimentară şi se va lăsa la rece în frigider pentru cca. ½ - 1 oră.

- După 1 oră se scoate aluatul din frigider se aşează pe masa de lucru/planşeta presărată cu făină şi se întinde cu ajutorul sucitorului o foaie rotundă de dimensiunea tăvii de copt.

Umplutura de mere:

- Cât timp aluatul este la rece ne ocupăm de umplutura de mere.

- Se spală, se usucă/şterg bine merele, se taie în jumătate şi se scot cotoarele.

- Jumătăţile de mere se taie în felii mai groase şi se pun la călit într-o tigaie cu un strop de ulei, până se înmoaie puţin, atât cât să poată fi modelate.

Tarta de post cu mere1- Pe măsură ce feliile de măr se călesc, acestea se scot din tigaie şi se pun pe un prosop absorbant de hârtie şi se lasă să se răcească.

Asamblarea:

- Se tapetează o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm ungându-se cu puţin ulei şi presărând uniform făină.

- Din aluatul pregătit, se întinde o foaie pe planşeta de lucru şi cu ajutorul sucitorului se pune în tavă. Foaia trebuie să îmbrace integral interiorul tăvii, inclusiv pereţii.

Tarta de post cu mere2- Foaia se înţeapă cu o furculiţă şi se presara uniform cu puţină scorţişoară.

Tarta de post cu mere3- Peste blat se aşează feliile de mere concentric, în formă de floare, începând din centrul tăvii către margine.

Tarta de post cu mere4- După ce am aşezat frumos feliile de mere, aceste se ung cu ajutorul unei pensule cu puţin sirop caramel, iar deasupra merelor se presară restul de scorţişoară şi zahărul brun.

Tarta de post cu mere5- Se bagă tava cu tarta în cuptorul încins şi se coace la temperatura de 180°C cca. 20 minute (depinde de cuptor), sau până când merele şi aluatul sunt uşor rumenite şi coapte.

Tarta de post cu mere6- Când s-a copt, se scoate tarta din cuptor, se lasă să se odihnească cca. 15 minute, după care se poate porţiona şi servi.

Tarta de post cu mere7

Tarta de post cu mere8- Tarta de post cu mere se poate servi atât caldă cât şi rece, stropită opţional şi după preferinţă cu sirop de agave, sau presărată cu zahăr pudră şi bucăţi de nuci caramelizate.

Tarta de post cu mere9

Tarta de post cu mere10Poftă bună!