Ingrediente

Pentru 2 Persoana(e)

Ingrediente pentru filé:

  • 400 gr filé de porc
  • ¼ lingurita sare roz afumata
  • ¼ lingurita condiment din coji de rosii afumate
  • 2 linguri ulei extravirgin de masline Naeli
  • 30 ml Cognac

Ingrediente pentru cartofii umpluti:

  • 2 cartofi de marime medie
  • ½ rosie
  • 8 ciuperci de marime mica
  • 1 felie bacon
  • 4 felii branza Tilsiter
  • 1 lingurita patrunjel verde tocat marunt
  • 1 varf de cutit oregano uscat
  • 1 varf de cutit sare mediteraneana
  • 1 lingura ulei extravirgin Naeli

Ingrediente pentru spaghettele din morcovi:

  • 2 morcovi
  • Zeama de la ½ portocala
  • 2 linguri de ulei extravirgin Naeli
  • Zeama de la 1 lamaie
  • 1 varf de cutit piper negru proaspat macinat
  • 1 varf de cutit de sare mediteraneana

Ingrediente sos Casimiroa:

  • 2 fructe de Casimiroa
  • 20 gr unt de calitate
  • 2 lingurite miere de albine
  • 8 boabe piper rosu
  • Zeama de la ½ portocala
  • 1 lingura Cognac
  • 2 linguri smantana de gatit de 32%

Ingrediente pentru dulceata din must:

  • 100 ml must de struguri rosii
  • 1 mar
  • 40 gr zahar brun
  • Coaja de ½ portocala
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf de cutit piper proaspat macinat

Ingrediente pentru decorare:

  • Muguri de ridiche

Vom incepe cu morcovii pentru ca acestia trebuie sa fie marinati. Curatam si spalam morcovii si ii taiem cu ajutorul unui curatator de legume cu zimti mai mari, care ne ajuta sa obtinem spaghette din morcovi. Ii fierbem in apa clocotita cu sare timp de 4-5 minute si apoi ii asezam in apa rece cu gheata timp de 10 minute. Acest soc termic va permite in primul rand, ca morcovii sa isi pastreze o culoare superba, apoi ne va permite sa putem lucra cu morcovii fara sa avem riscul ca acestia sa se rupa. Ii scurgem, ii uscam in hartie de bucatarie si apoi preparam intr-un blender, un sos din ulei extravirgin de masline, zeama de portocale, zeama de lamaie, sare si piper, il varsam intr-un bol de sticla si asezam in acesta, morcovii la marinat.

3. Filé de porc Casimiroa cu cartofi umpluti spaghette din morcovi si dulceata din must

Preparam intre timp dulceata din must de struguri rosii: curatam marul, il taiem in bucatele mici si il amestecam cu zaharul si zeama de lamaie. Eliminam partea alba de pe coaja de portocala si o taiem in felii foarte subtiri si mici apoi punem la fiert toate ingredientele intr-o craticioara antiaderenta, la foc mic pana cand va prinde consistenta de dulceata.

Curatam fructele de Casimiroa de coaja si sambure, le taiem in bucati micute si le asezam in apa cu cateva picaturi de zeama de lamaie, pentru a evita oxidarea fructului. Incalzim untul impreuna cu mierea de albine si apoi adaugam fructele, boabele de piper, le calim 4-5 minute si apoi stingem cu Cognac-ul, zeama de portocale si fierbem la capac, la foc mic timp de 10 minute. Adaugam smantana si dan sosul prin mixer pentru a obtine o crema omogena, pe care o vom pune la cald.

4. Filé de porc Casimiroa cu cartofi umpluti spaghette din morcovi si dulceata din must

Si am ajuns la prepararea cartofilor umpluti. Curatam cartofii, ii taiem in doua pe lung si taiem cu un cutit foarte bun, putin din partea rotunda, pentru a permite cartofilor sa stea bine atat in tava cat si pe farfuriile de servit. Scobim interiorul jumatatilor de cartofi si le tragem la tigaie cu putin ulei si apa timp de circa 12 minute. Le dam la o parte si asezam in fiecare jumatate de cartof cate o feliuta de branza Tilsiter. Taiem marunt rosia si bacon-ul, ciupercile le feliem si amestecam cu mirodeniile apoi umplem jumatatile de cartofi. Punem intr-o tava putin ulei extravirgin de masline si asezam cartofii in tava. Deocamdata nu ii dam la cuptor pentru ca vor trebui sa fie calzi cand ii servim. Intre timp incalzim cuptorul al 180 de grade.

De aceasta data nu am folosit doua bucati de filé de porc, ci una mai mare de 400 de grame, pe care ulterior am impartit-o in doua.
Legam filé-ul de porc cu sfoara alimentara pentru a nu se deforma la gatit, o condimentam cu sare roz afumata si condimentul afumat din coaja de rosii si tragem filé-ul de porc in ulei extravirgin de masline incins, pe toate partile pana cand prinde usor culoare, apoi stingem cu Cognac si mai fierbem 4-5 minute. Mutam filé-ul intr-o tava cu tot cu sosul care s-a format si dam la cuptor impreuna cu tava cu cartofi, timp de 15 minute.

5. Filé de porc Casimiroa cu cartofi umpluti spaghette din morcovi si dulceata din must

Asezam pe farfurie filé-ul, deasupra asezam o lingura de sos Casimiroa cald si muguri de ridiche. Alaturi asezam cartoful umplut, o lingura de dulceata din must de struguri si salata din spaghettele de morcovi.

Eu am asociat acest preparat cu un alt vin italian de excelenta, si-anume cu un Ciro la Cacciatora care provine din Regiunea Calabria, sianume din Galioppo. Este un vin cu o culoare rosie cu nuante granat. Are un parfum delicat si este un vin catifelat. Il putem asocia cu preparate din carnuri rosii, branzeturi fine si preparate gourmet.

In Romania acest vin este importat de catre Bilancia Exim.