Halvaua este, asa cum stie toata lumea, un desert tipic turcesc. Ceea ce nu este la fel de cunoscut este ca noi spunem halva doar celei care este pe baza de tahin, presata din seminte de susan.

Cealalta are o importanta si mai mare, deoarece face parte din orice traditie turceasca. Reteta pe care v- o prezint azi este printre cele mai complexe, avand in interior inghetata, ceea ce este interesant, deoarece ea este un preparat cald. Rezulta de aici un contrast foarte placut la gust.

 
Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 1 Batch(es)

Pentru halva

  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingura unt
  • 50 grame muguri de pin
  • 1 pahar mediu gris de grau (semonina)
  • 1 1.5 lapte rece
  • 1 pahar zahar
  • 400 grame inghetata
 

Halva cu inghetata Mod de preparare

  1. Uleiul de masline si untul se pun intr-o tigaie, in care se adauga si mugurii de pin, care se lasa, amestecand din cand in cand, pana se rumenesc.
  2. Atunci cand acestia devin galbeni- aurii se adauga in tigie gris-ul, amestecandu-se, pana se obtine o culoare cafenie deschisa.
  3. In acest moment adaugam laptele, amestecam si acopera cu un capac, mestecand din cand in cand pentu a ne asigura ca nu se lipseste.