Pastele fainoase, marele delir din Peninsula Italica care au facut inconjurul lumii cu succes. In orice colt al Italiei te-ai duce, gasesti paste fainoase delicioase, preparate in fel si chip: cu sosuri simple sau elaborate, lucrate sau preparate la moment din ceea ce avem in frigider. Dar trebuie sa tinem seama ca cele mai delicioase, indiferent cum anume le preparam, sunt cele cu gusturi simple.
Pastele pot fi colorate cu ingrediente naturale, precum: mazare, spanac, ardei, boia de ardei dulce sau sofran. Pentru a obtine un rezultat ca in cel mai bun restaurant, trebuie sa respectam cateva reguli de aur, si-anume: sa folosim numai ingrediente de calitate, sa respectam timpul de fierbere ‚’al dente’’ si sa nu amestecam in sosuri prea multe ingrediente.

Sosul sardinez cu toate ca este simplu de preparat si cu putine ingrediente este un sos delicios. Inafara faptului ca este sos pentru paste fainoase, este o excelenta baza pentru minestrone, risotto sau carne. Secretul acestui sos este cantitatea mare de ceapa si de ulei extravirgin de masline si tocmai datorita acestor doua ingrediente, sosul nostru poate fi pastrat la frigider timp de 10 zile, fara sa isi schimbe aroma.

Astazi va impartasesc o reteta pe care am creat-o special pentru voi.

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 4 Persoana(e)

Ingrediente pentru sosul sardinez:

  • ½ litru suc de rosii
  • 1 cutie rosii decojite
  • 4 cepe galbene
  • 100 ml ulei extravirgin de masline
  • ¼ lingurita busuioc uscat
  • 4 frunze busuioc proaspat
  • Sare mediteraneana

Ingrediente pentru taietei:

  • 3 oua proaspete
  • 300 gr faina
  • 1 lingurita ulei extravirgin de masline
  • 1 lingura mazare congelata
  • ½ lingurita sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 2 cartofi de marime medie
  • 2 linguri Parmezan sau Grana Padano ras
  • 1 lingura branza Fiore Sardo care poate fi inlocuita cu crema de branza fina
  • 1 lingurita menta proaspata
  • Sare mediteraneana dupa gust

Ingrediente pentru legarea boccelutelor:

  • Praz
 

Boccelute din taietei cu umplutura si sos sardinez Mod de preparare

  1. Mai intai de toate, vom prepara sosul sardinez care este foarte simplu dar extrem de delicios. Curatam, spalam si tocam foarte marunt ceapa. Intr-o oala antiaderenta vom incalzi uleiul extravirgin de masline si calim ceapa la foc mic, pana cand va capata o culoare aurie. Adaugam sucul de rosii, rosiile decojite zdrobite marunt, busuiocul, sarea si fierbem la foc mic circa 1 ora.
    Punem la fiert cartofii in coaja si intre timp preparam taieteii: dam prin robotul de bucatarie mazarea congelata, apoi amestecam toate ingredientele si framantam pana cand obtinem o compozitie omogena si optima pentru a fi intinsa. Intindem foile de taietei si cu ajutorul unei roti dintate, taiem patrate de 10 cm pe latura. Cand am terminat de taiat patratele, le vom fierbe in apa sarata cu putin ulei de floarea soarelui timp de 6-8 minute, dupa care le asezam intr-o oala cu apa rece timp de cateva minute si apoi le intindem pe un stergar de bucatarie umed pana la folosire. Datorita mazarei vom obtine o culoare verzui deschis a foilor de taietei si un gust foarte interesant.

Curatam cartofii de coaja, ii zdrobim si ii amestecam cu ingredientele pentru umplutura. Si aceasta umplutura este tipica din Insulele Sardiniei, mai exact din localitatea Baunei si este folosita la umplutul celebrelor paste ‚’culurgiones’’. Taiem pe lung prazul in fasii si il fierbem timp de 1 minut, apoi il asezam in apa rece cu gheata. In acest fel, fasiile de praz vor fi usor de folosit la legarea boccelutelor de taietei.
Asezam pe mijlocul fiecarui patrat de taietel cate o lingura din umplutura de cartofi si cu mare grija, formam boccelutele cu fasiile de praz. Continuam in felul acesta pana cand vom termina toate patratele de taietel.
Le asezam pe o tava captusita cu hartie de copt, unsa cu unt si le dam la cuptor timp de 7-8 minute.
In acest rastimp mixam sosul sardinez, asezam pe fiecare farfurie cate un polonic de sos, deasupra sosului, cate o bocceluta si servim fierbinte.
Servim aceste paste cu un pahar de vin rosu sec.