Timp de preparare: 1 oră

Porții: 6

 

Ingrediente

  • 30 g unt
  • 150 g ciuperci (gălbiori, champinion etc)
  • 150 ml vin alb sec
  • 1,5 l supă (stock) de pui sau de legume
  • 50 g ceapă albă
  • 250 g orez pentru risotto (de ex. arborio)
  • 50 g parmezan
  • Sare și piper
  • Rucola / Pătrunjel / Ceapă verde

 

Mod de preparare

Încălziți stock-ul până în punctul de fierbere.

Într-o tigaie încăpătoare, cu pereți înalți, topiți untul la foc potrivit. Adăugați cipercile tăiate felii și ceapa tocată mărunt și căliți aproximativ 5 minute. (Dacă folosiți gălbiori, căliți-le mai întâi singure, în suc propriu, apoi adăugați untul și ceapa.)

Când ceapa și ciupercile sunt călite, adăugați orezul și amestecați. Turnați vinul și lăsați să fiarbă 3-4 minute, până ce lichidul se reduce la jumătate. Adăugați treptat stock-ul fierbinte, câte o jumătate de cană, amestecând continuu pentru ca orezul să nu se lipească și pentru a elibera amidonul care dă cremozitatea risotto-ului.

Așteptați până ce stock-ul este aproape complet absorbit și abia apoi adăugați următoarea cantitate. După 25 de minute, orezul ar trebui să fie gătit. Adăugați parmezanul ras, sare și piper și amestecați. Presărați pe deasupra rucola, pătrunjel sau ceapă verde tocate.