Ingrediente pentru sosul orange:

  • 1 lingura de unt
  • 1 ceapa galbena
  • ¼ lingurita cimbrisor salbatic
  • 100 ml supa de oase sau supa vegetala
  • Zeama de la 1 portocala
  • Coaja rasa de la 1 portocala
  • 1 lingurita flori de soc uscate
  • 2 linguri lichior de portocale
  • 1 lingurita de faina
  • Sare dupa gust
  • Un varf de cutit de piper verde proaspat macinat

Ingrediente pentru sosul fumé:

  • 65 gr branza afumata ( cascaval fin afumat )
  • 1 lingura crema de branza
  • 3 linguri de smantana de gatit 32 %
  • 100-150 ml supa de oase sau supa vegetala
  • Zeama de la 1 portocala
  • Piper verde dupa gust
  • Sare dupa gust

Ingrediente pentru medalioane:

  • 4 medalioane de vita a circa 80 gr fiecare si inalte de 4 cm
  • 2 linguri de unt pentru prajit
  • Sare roz de Himalaya

Ingrediente pentru garnitura:

  • 4 cescute de orez cu bob mare ( cescute de expresso ca marime )
  • 2 lingurite de unt de calitate
  • Sare afumata cu sofran, curry si portocale

Ingrediente pentru decorare:

  • Muguri de trifoi
  • Piper multicolor proaspat macinat

 

Mai intai de toate, incalzim cuptorul la 60 de grade si asezam in acesta, cele 4 farfurii de servire.
Sos orange:
Curatam si spalam ceapa, o tocam marunt si o calim in unt. Adaugam cimbrisorul salbatic, supa si sucul de portocale si dam in clocot. Reducem circa la jumatate, dupa care strecuram printr-o strecuratoare foarte densa, spalam craticioara si repunem sosul in aceasta, adaugam lichiorul de portocale si florile de soc, potrivim de sare si piper, dam in clocot si adaugam lingurita de faina amestecand foarte bine timp de 5-6 minute, la foc mic. Tinem sosul la cald.

3. Medalion de vita à lorange DSC 0195


Sos fumé:
Radem cascavalul afumat si il amestecam cu putina supa, incalzim amestecand continu, adaugam crema fina de branza si dam in clocot.Potrivim de mirodenii, adaugam zeama de portocale, smantana, fierbem inca un minut dupa care dam prin mixer si tinem si acest sos la cald.
Orez:
Fierbem orezul in apa cu sare al dente. Cand este fiert, amestecam cu untul si formam pe fiecare farfurie cu ajutorul unui cutter pad patrat cu diametrul de 8 cm, cate un patrat din orez si asezam din nou la cald.
Medalione:
Eu am achizitionat filé de vita intreg si am decupat medalioanele cu ajutorul unui cutter pad rotund cu diamentrul de 6 cm.
Legam fiecare medalion cu sfoara alimentara atat la baza, cat si in partea superioara pentru ca datorita temperaturii inalte, carnea se poate deforma.
Incalzim untul intr-o tigaie antiaderenta, si prajim medalioanele pe fiecare parte timp de 1 minut la foc mare.Reducem temperatura si mai fierbem circa 1 minut pe fiecare parte. Le scoatem din tigaie, le lasam 1 minut, timp de care are nevoie carnea pentru a ‚’reorganiza’’sucurile in interiorul medalioanelor, saram si compunem farfuriile.

4. Medalion de vita à lorange DSC 0191


Asezam pe fiecare patrat de orez cate doua linguri de sos fumé, deasupra cate un medalion de vita. Pe acesta adaugam o lingura de sos orange, pe care il vom distribui si in jurul patratului de orez si decoram cu muguri de trifoi si piper multicolor proaspat macinat.


Voilà o nebunie delicioasa pentru zile de sarbatoare!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save