Pentru friptura

  • 1 rata intreaga (2,3 kg(
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 2 cepe
  • 1 portocala
  • 150 ml vin alb demisec
  • 100 ml vin alb licoros Lacrima lui Obidiu sau vin de Porto alb
  • 300 ml supa de pui
  • 4 fire de cimbru verde
  • 2 linguri de miere, sirop de artar sau agave
  • sare, piper dupa gust

Pentru sos

  • 100 g zahar pudra
  • 250 ml suc de portocale
  • 50 ml otet din vin alb
  • sare, dupa gust

Pentru garnitura

  • piure de cartofi
  • 3 portocale
  • 0.5 lingurita zahar
  • 20 g unt
  • sare dupa gust

1.Parliti rata la exterior ca sa nu ramana tuleie, taiati varfurile aripilor, ca sa nu se arda, sarati si piperati rata si la exterior si la interior.Umpleti cavitatea interioara a ratei cu o ceapa intreaga, o portocala intreaga, bine spalata si 3-4 fire de cimbru.

friptura rata cu sos portocale 2

2.Intr-o tava potrivita cu marimea ratei, faceti un pat de legume din ceapa tocata, morcovul si pastarnacul feliate. Asezati rata deasupra, adaugati vinul alb si o ceasca de supa de pui (250 ml) si dati tava in cuptorul preincalzit la maximum, timp de 20 de minute, apoi scadeti temperatura la 180 *C, foc mediu, si coaceti inca aproximativ 2 ore, stropind-o din cand in cand cu sosul format in tava, pana ce rata este rumenita si carnea patrunsa. In ultimele 15 minute de coacere ungeti rata cu miere, sirop de artar sau agave.

3.Puneti rata pe un platou, scoateti ceapa, portocala si firele de cimbru din interior.

4.Scoateti cat mai multa grasime din sosul ramas in tava, lasand doar o lingura.Turnati sosul in blender si pasati legumele.Adaugati restul de 50 ml supa, vinul licoros si fierbeti la foc mic timp de 4 minute.

friptura rata cu sos portocale 3

5.Intr-o tigaie antiaderenta caramelizati usor cele 100 g zahar pudra, stingeti cu grija cu otet apoi adaugati sucul de portocale si fierbeti usor amestecand sa se dizolve zaharul, pana preparatul se reduce la jumatate.

6.Adaugati sosul de portocale peste sosul fripturii si mai fierbeti usor un minut.

7.Pentru garnitura faceti intai un piure de cartofi, dupa cum va place, apoi treceti la garnitura de portocale: curatati portocalele de coaja, apoi cu ajutorul cutitului taiati feliile de portocale intre pielite (in felul acesta nu vor fi amare).Topiti untul intr-o tigaie, adaugati zaharul, caramelizandu-l usor, apoi feliile de portocala, gatiti 30 de secunde impreuna, apoi dati deoparte.

8.Serviti rata pe un platou stropita cu sos si insotita de piure si portocale.

friptura rata cu sos portocale 4

Pofta buna !