Bulgurul, de fapt un soi de grau decorticat, reprezinta o buna sursa de carbohidrati, deoarece are indicele glicemic redus. Acest fapt, impreuna cu gustul bun pe care il au preparatele cu bulgur, il fac o alternativa mai sanatoasa la orez. Aceasta reteta poate fi facuta si cu alte tipuri de carne, inlocuind-o pur si simplu si adaptand timpul de gatire al acesteia. De asemenea se poate face bulgur numai cu legume, in functie de gusturi, o varianta foarte buna pentru vegani sau vegetarieni.

Timp total de preparare
Timp gatit

Ingrediente

Pentru 6 portii

Pentru bulgur cu carne de vita:

  • 200 grame pulpa de vita
  • 2 cani (250 grame) bulgur
  • 1 buc vinata mare
  • 2 buc dovlecei
  • 1 buc ceapa medie
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 lingurita pasta de ardei
  • 2 morcovi medii
  • 2 buc ardei gras
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
 

Bulgur cu carne Mod de preparare

  1. Se pune carnea in cratita cu putin ulei si se gateste pana devine moale si patrunsa. Acest lucru se realizeaza in timpi diferinti, in functie de tipul de carne. Pentru carnea de vita mai greu de gatit, se poate folosi oala sub presiune, adaugandu-se apa atat cat este necesar.
  2. Se toaca ceapa marunt. Se taie legumele in bucati de dimesiuni mici.
  3. Atunci cand carnea este fiarta, se reduce apa eventual ramasa, se pune putin ulei daca este nevoie, se adauga ceapa si se caleste.
  4. Se adauga pasta de rosii si cea de ardei si se prajesc pana se separa uleiul. Se adauga legumele si se calesc pentru cateva minute.

Se adauga bulgurul, spalat in prealabil, si se lasa sa se caleasca aproximativ 10 minute, pana devine translucid, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.

    Se adauga apa fierbinte si se lasa aproximativ 15 minute sa fiaba, pana bulgurul este fiert, (boabele devin moi dar nu se dezintegreaza iar mancarea ajunge de consistenta unui pilaf mai moale).
    Se lasa cu capacul pus inca aproximativ 10 minute, timp in care consistenta creste, deci acest lucru trebuie luat in calcul in momentul in care se stinge focul. Daca este prea consistent, se mai adauga apa in timpul fierberii.
    Se poate servi cu patrunjel tocat deasupra sau cu fulgi de chilli.

Note aditionale reteta

Aceasta reteta poate fi facuta si cu alte tipuri de carne, inlocuind-o pur si simplu si adaptand timpul de gatire al acesteia.

De asemenea se poate face bulgur numai cu legume, in functie de gusturi, o varianta foarte buna pentru vegani sau vegetarieni.