Timp de preparare: 1 oră și 45 minute

Porții: 8-10

Ingrediente

  • 3 cartofi
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 ceapă
  • 2 dovlecei medii (zucchini)
  • 2 vinete
  • Sare și piper

 

Pentru carnea tocată

  • 1 ceapă
  • 30 ml ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • 10 g zahăr
  • 2-3 g nucșoară
  • 5 g scorțișoară
  • 15 g pastă de roșii
  • 500 g de carne de vită tocată
  • 400 g roșii conservate
  • 1 legătură pătrunjel
  • 10-15 frunze de busuioc
  • Cimbru uscat
  • Sare și piper

 

Pentru sosul bechamel

  • 100 g unt
  • 100 g făină
  • 750 g lapte (3,5%)
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară
  • 100 g parmezan ras
  • 3 gălbenușuri de ou 

Metodă de preparare

Încingeți uleiul de floarea-soarelui într-o tigaie adâncă. Curățați cartofii de coajă și tăiați-i în felii subțiri. Feliați vinetele și dovleceii și căliți-i în uleiul încins 5-10 minute, iar când sunt gata, transferați-i cu o paletă într-o tavă acoperită cu hârtie absorbantă pentru a se scurge de ulei.

Carnea tocată

Puneți o oală la foc mare și încingeți uleiul de măsline. Tăiați ceapa în bucăți medii și puneți-o în tigaie. Zdrobiți usturoiul și adăugați-l în tigaie, împreună cu cimbrul și zahărul. Căliți 2-3 minute, până se caramelizează. Adăugați carnea tocată, amestecați cu o lingură de lemn și lăsați să se rumenească.

Adăugați pasta de tomate, amestecați și mai lăsați pe foc câteva minute. Adăugați roșiile tocate, reduceți flacăra și căliți câteva minute până ce compoziția devine mai groasă. Îndepărtați de pe foc, adăugați pătrunjelul și busuiocul tocate nu foarte fin. Asezonați după gust.

Sosul bechamel

Într-o tigaie, topiți untul la foc potrivit. Adăugați făina și amestecând continuu cu un tel până ce absoarbe tot untul. Turnați laptele treptat, în cantități mici, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Imediat ce sosul se îngroașă și apar bule la suprafață, luați de pe foc. Adăugați nucșoara, sarea, piperul 100 g de parmezan și 3 gălbenușuri de ou. Amestecați continuu.

Asamblarea

Preîncălziți cuptorul la 180°C cu ventilație.

Într-o tavă de 25 x 32 cm, așezați un strat de cartofi, acoperiți cu un strat de vinete și cu unul de dovlecei. Asezonați între straturi.

Adăugați 2-3 linguri de sos bechamel la carnea tocată și omogenizați compoziția, după care așezați-o în strat uniform deasupra legumelor. Acoperiți cu sos bechamel și presărați deasupra 50 g de parmezan ras. Introduceți la cuptor pentru 35-40 de minute, iar când este gata scoateți și lăsați să se răcească.

Serviți cu salată proaspătă, permezan ras și ulei de măsline.